Aan wie mag ik mijn leaseauto uitlenen?

Aan wie mag ik mijn leaseauto uitlenen?

U bent waarschijnlijk heel blij met die gloednieuwe leaseauto die op uw oprit geparkeerd staat. Het kan voorkomen dat u hem eens wilt uitlenen aan een goede buur, beste vriend of iemand anders die een auto nodig heeft. Maar mag u zomaar uw leaseauto aan iemand anders uitlenen of overtreedt u dan de regels? Hoe het zit leest u hieronder. 

Iedereen met een geldig rijbewijs

Het antwoord is eenvoudig: ja, dat mag. U heeft een leaseovereenkomst gesloten waarmee u de auto mag besturen, maar iedereen met een geldig rijbewijs mag de leaseauto ook besturen. Wel is het belangrijk om goede afspraken te maken met degene aan wie u de auto verhuurt. U bent en blijft verantwoordelijk voor de auto ongeacht of u iemand anders uw leaseauto laat besturen. Als de bestuurder verongelukt, te hard rijdt of schade veroorzaakt, bent u de verliezer. In alle gevallen moet u het oplossen met ons.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen bij een leaseauto. Bij sommige van onze leasecontracten zijn er aanvullende eisen, zoals dat de bestuurder minimaal 21 jaar oud is en minimaal twee jaar in het bezit is van een geldig rijbewijs. Dit kan te maken hebben met uw huidige situatie. U kunt in de algemene voorwaarden kijken of dit van toepassing is op uw contract. Ook kunt u bij ons nooit een leaseauto lenen voor "speciale evenementen". Een voorbeeld van zo'n bijzondere gebeurtenis is een leaseauto lening aan een ander bedrijf. Tot slot moet u ook controleren of degene aan wie de auto wordt uitgeleend, schulden heeft bij de Belastingdienst. Als ze worden geïnspecteerd, kan uw auto van de weg worden gehaald vanwege onbetaalde claims.

De gereden kilometers

Het is belangrijk om niet alleen na te denken aan wie u de auto uitleent, maar natuurlijk ook hoeveel kilometer iemand wil rijden. Afhankelijk van het huurcontract mag u maar een maximaal aantal kilometers rijden. Dat bedrag wilt u natuurlijk niet overschrijden als u niet eens rijdt. Bovendien moet u voor deze prijs betalen. Vraag dus eerst aan de persoon hoeveel kilometer hij of zij van plan is te gaan rijden voordat u uw leaseauto uitleent.

Belangrijk

Als u er vertrouwen in hebt om uw huurauto aan iemand uit te lenen, is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:

Controleer eerst het leasecontract dat u bij ons heeft getekend, of u de leaseauto kunt gebruiken op het adres van alle leners. Deze kunt u meestal terugvinden in de aanvullende voorwaarden van de leasemaatschappij. Ook kunt u hier kijken of er nog aanvullende regels zijn met betrekking tot uitlenen. Kunt u er geen informatie over vinden, dan kunt u natuurlijk altijd even bellen met ons of contact opnemen via de website;

Maak duidelijke afspraken met degene aan wie u de auto wilt verhuren. Denk bijvoorbeeld aan voorschotten en vergoedingen voor eventuele schade, brandstof- en parkeerkosten.

Als u uw leaseauto regelmatig uitleent aan anderen en daarvoor een vergoeding vraagt, kan het zijn dat u onze regels overtreed. Let daarom goed op de voorwaarden van uw leasecontract.

Deel deze pagina